1.22.2017

IZBOR NAJGORIH HOROR FILMOVA 2016. GODINE

Na ovoj listi smo izdvojili nekoliko filmova koje uglavnom nikome ne preporučujemo da ih gleda jer ili za to nema nikakve potrebe pošto su u potpunosti dosadni I lose napravljeni, ili su potpuno razočarenje. Poznato je da među ljubiteljima filmova postoje oni koji uživaju u loše osmišljenim i realizovanim ostvarenjima, drugim rečima ljubitelji treša, koji među ovakvim filmovima traže uglavnom zabavu kada nešto što pretenduje na ozbiljnost ispada smešno, čega može da se nađe i na ovoj listi, ali uglavnom smo selektovali filmove koji su potpuno omanuli na tehničkom planu.

6. OPASNOST IZ DUBINE (THE SHALLOWS)

Ovaj film uprkos svom komercijalnom uspehu, završio je na našoj listi pre svega zato što je snimljen sa mentalitetom napaljenog srednjoškolca. S obzirom da je tema filma suočavanje sa surovom i brutalnom prirodom, tenziju razbijaju kadrovi snimljeni kao da su ispali iz nekog MTV-evog spota, sa ekstremnim sportovima, peščanim plažama i krupnim kadrovima poprsja i zadnjice glavne junakinje. Film koji je imao potencijala (uprkos tome što je film o napadu ajkule), koji je protraćio infantilnom režijom Haumea Koljet-Sera prema scenariju Entonija Jasvinskog (kome je ovo drugi film na ovoj listi).


Radnja prati mladu studentkinju medicine i surferku Nensi, koja dolazi na izolovanu meksičku plažu na kojoj je njena majka surfovala dok je bila trudna sa njom. Nensi postaje žrtva napada velike bele ajkule i ostaje zarobljena na grebenu 200 metara od obale, sama i bez mogućnosti da pozove pomoć, tada počinje njena borba za preživljavanje.

5.GORDOST, PREDRASUDE I ZOMBIJI (PRIDE AND PREJUDICE AND ZOMBIES)

Ovo je tipičan primer produkcije koja se urušila pod sopstvenim teretom. Solidan budžet, pristojna glumačka postava i relativno iskusan reditelj mogli su napraviti sjajan B-film zasnovan na apsurdnoj premisi koja kombinuje klasični roman Džejn Ostina sa napadom zombija. Umesto toga dobili smo travestiju u kojoj se svi pretvaraju da je to potpuno ozbiljan i ambiciozan film i tako mu i pristupaju, što vrlo brzo rezultuje dosadom i nezainteresovanošću stvarajući film bez truna energije.


Film prati sestre Benet u njihovim pokušajima da se udaju, a sve to u Lonodnu koji je preplavljen hordom zombija. Sestre Benet su trenirane u borilačkim veštinama što im pomaže na igranci koja biva napadnuta od strane zombija, baš kada su našle svoje udvarače. Zaplet se komplikuje, kako na romantičnom tako i na akcionom planu, sve do klimaktične bitke za London.

4.DEČAK (THE BOY)

Ogromna kuća puna tajni i neobičnih navika njenih jezivih ukućana. Pogotovo kada je jedan od ukućana keramički lutak. Reditelj Vilijam Brent Bel u pokušaju da napravi klasičan američki horor od ne tako lošeg scenarija, zatrpao je većinu scena loše uklopljenim jump scare-ovima. U ovom filmu imate utisak da je kompletna struktura nakrivo nasađena I da ništa ne stoji na svome mestu.


Protagonistkinja ovog filma je Greta, koja dolazi da radi kao bejbisiterka u kuću porodice Brams. Međutim njen klijent nije dečak kako je to ona očekivala već keramički lutak kojeg Bramsovi tretiraju kao živo biće.

3.ČUDOVIŠTE (THE MONSTER)

Još jedna interesantna ideja pokvarena lošom izvedbom. Ono što je mogao biti interesantan psihološki horor, koji istovremeno služi kao alegorija za porodično nasilje, unakažen je lošom režijom i montažom. Reditelj Brajan Bertino, iako ima iskustva sa ovim žanrom čak i kada uspeva da stvori tenziju ne uspeva da je zadrži. Na taj način stvorio je monoton i konfuzan film.


Desetogodišnja Lizi i njena majka Keti, nakon što izgubi starateljstvo nad ćerkom zbog alkoholizma, kreću na put do Lizinog oca, koji će preuzeti starateljstvo. Na dugom putu kroz šumski predeo zatiče ih nevreme, Keti gubi kontrolu nad automobilom i udara divlju životinju. Ostaju zaglavljene u oštećenom vozilu, dok ih nešto vreba u tami šume.

2. SATANSKI (SATANIC)

Drugi film na listi koji je urađen prema scenariju Entonija Jasvinskog. S time što je kod prvog filma loša isključivo režija, ovde ne valja ni scenario. Deluje kao da je nedovoljno razvijen. Pri tom čitava radnja je neoriginalna i već viđena u mnogo boljoj izvedbi. Međutim film je zabavan I ljubiteljima treša bih ga rado preporučio.


Radnja je smeštena u mali američki gradić u koji grupa tinejdžera dolazi kako bi istraživala misteriozno samoubistvo Lejne Gor. Uzimaju prenoćište u sobi gde je ona izvršila ritual pri izvršenju samoubistva. U gradiću živi još mnoštvo pobornika satanističkog kulta sa kojima protagonist dolaze u interakciju.

1. PRLJAVI POŽAR (TRASH FIRE)

Ovaj film zasluženo drži mesto najgoreg horora godine jer je najdosadnija horor komedija ikada. Prva trećina filma obećava dobru zabavu I smeh, međutim kako film dalje odmiče, samo želite da se završi, čak vas i ne zanima šta će da se desi na kraju. Pored toga film izgleda kao da su ga montirali i snimali pijani ljudi dok reditelj nije bio tu.


Oven i Izabela su momak i devojka u problematičnoj vezi. Naime on boluje od bulimije i demoni iz prošlosti ga proganjaju svake noći. Nakon što Izabela zatrudni uspeva da ga nagovori da posete njegove jedine članove porodice (babu I sestru) koji su pored Ovena jedini preživeli porodičnu nesreću pre mnogo godina. 

Nenad Lančuški i Aljoša Tomić

No comments:

Post a Comment