6.05.2022

SEZONA ZA HORORDŽIJE

Serija: Ljubav, smrt i roboti (Love, Death and Robots)
Kreator: Tim Miler
Uloge: Skor Vajt, Nolan Nort, Fred Tatasior
Produkcija: Netflix, 2022.
Trajanje: 9 epizoda, 5-20 min

20. maja na Neflxovom streaming servisu, kao i na internetu generalno pojavila se najnovija sezona animirane serije „Ljubav, smrt i roboti“.

Za mene je još od prve sezone ovaj projekat Tima Milera ustvari bio nešto mekša i avanturističkija varijanta „Crnog ogledala“ (Black mirror, 2011.). Koncet je vrlo sličan kao i u „Crnom ogledalu“ samo ne ide tako tvrdo kritički u propitivanje savremenih tehnologija i njenih potencijala, već se igra kroz različite vrste animacije sa futuritičkim elementima.

Još jedna sličnost između ove dve serije jeste to što svaka epizoda je zatvorena priča za sebe i ono jedino što ih povezuje, ustvari jeste tematski okvir koji se provlači u svim epizodama.

 

U okviru svake sezone bilo je akcionih, postapokaliptičnih, dramskih, crno humornih, a među njima, mogla je da se zametne i po koja horor epizoda. Ono što je divna vest za sve one koji vole spoj animacije i horora, jeste da je se u 3. sezoni više od pola epizoda zapravo zasnivaju na horor elementima.

Kada čovek pogleda ovu sezonu prosto mu mora proći kroz glavu da bi trebalo izmeniti ime serije u samo „Roboti i smrt“ ili možda dodati umesto „ljubavi“, „krv“. Jer u svemu ovome ljubavi skoro da i nema.

U prvoj epizodi će vam poželeti dobrodošlicu tri robota koji putuju po preostalim devastiranim ostacima ljudske civilizacije pokušavajući da saznaju šta se desilo ljudskoj vrsti. Ovih drugara ćete se setiti i iz prve sezone i epozode u kojoj su mačke zavladale planetom koju oni posećuju. Ovo je postapokaliptična crnohumorna epizoda koja će vas nasmejati.

 

Druga epizoda, meni omiljena iz ove sezona je klasičan primerak brutalne horor monster priče koja u pozadini zahteva od gledaoca da se itekako napregne da shvati motivisanost postupaka glavnog lika. Podtekst ove epizode je čista etička dilema. Priča je mseštena na brod u koje je upalo čudovište koje želi da se hrani. Kako ono ne bi pojelo čitavu posadu, mornari mu obećavaju da će ga ostaviti na ostrvu punom ljudi, ali se sa ovom idejom ne slažu svi na palubi.

Treća epizoda je najapstraktnija u ovoj sezoni. Ona prati astronautkinje koje su se slupale na jednoj vrlo neobičnoj planeti. Jedna od njih dve uspeva da preživi nesreću i biva primorana da se prikači na kiseonih svoje poginule kopilotkinje dok hoda nepoznatom planetom čekajući pomoć. Ovo nije zaista horor epizoda, ali ima elemente psiho trilera.

 

U četvrtoj epizodi imamo posla sa jednim vrlo inovativnim prikazom zombi apokalipse. Takoreći u nekoliko minuta desiće se kraj sveta. Ova epizoda snimljena je kao stop motion ainacija sa igračkicama i maketicama, tako da ćete gledati sve iz perspektive nekog udaljenog „Boga“ koji posmatra propast ljudskog roda i kojem je sve to ustvari ništavno i smešno.

Peta epizoda je klasični monster akcioni crtani sa dosta krvi. Jedna vojna ekspedicija ide koracima svojih prethodnika koji se nikada sa zadatka nisu vratili, vrlo bizo saznaju i zašto. Možda jedna od slabijih epizoda, ne toliko po stilu i formi koliko zbog očekivanog ishoda na kraju. 

 

Šesta epizoda je definitivno jedna od najinteresantijih. Takođe zasnovana na jakim horor elementima i naučnoj fantastici. Radnja prati naučnika koji odlazi da se pridruži koleginici koja već neko vreme obitava u nečemu što je organizovani organizam poput košnice ili mravinjaka, samo se nalazi u svemiru. Sukob između njih dvoje nastaje na različitom razumevanju ovog organizovanog organizma.

Epizoda sedam pored prve ima definitivno najmanje horor elemenata. Radnja prati farmera koji pokušava da se izbori sa pacovima u svom ambaru. Međutim to nisu obični pacovi, to su antropomirfni pacovi koji su naoružani i osvajačni nastrojeni. Farmer mora da probegava krajnjim opsijama i kupuje ubilačku mašinu robota nadajući se da će ona da očisti ambar, ali se pacovi organizuju i počinje rat. Osim mnogo krvi i komadanja, drugog horora nema, a možda je i to dovoljno za nekog ko prosto voli sirovu akciju.

 

Epizoda osam pored toga što ima drugačije čudovište i drugačiju animaciju od pete epizode u suštini je potpuno ista. Neki vojnici, nalete na nekog monstera pa se rokaju sa njim. Već viđeno nekoliko epizoda pre i to mnogo bolje.

Poslednja, deveta epizoda definitivno je najauntentičnija i najartističkija. To je vrlo neobična ljubavna priča inpirisana portorikanskim folklorom. Vrlo neobično snimljena i animirana, sa minimalno replika. Narativ je građen na pokretu i plesu koji animirani likovi izvode. Radnja prati odred vitezova koji omamljeni pesmom boginje iz jezera svi pojure u vodi i utope se, osim jednog koji je gluv. Boginja zaintrigirana nemogućnoću da i poslednjeg namami pokušava da pronađe druge načine kako bi dobila kontrolu, a ovaj se zaljubljuje ne shvatajući šta mu boginja smera.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment